مهندس شهبازی
مدیر عامل شرکت طراحان سپهر آداک
ü حتما تا امروز واژه هایی چون ارزهای دیجیتال، بیت کوین، استخراج بیت کوین، خرید و فروش ارز دیجیتال و بلاک چین را شنیده اید.
ü ممکن است بخواهید بدانید بیت کوین از کجا میآید؟ آيا قانونی است؟ از کجا میتوان بیت کوین خرید؟ چگونه میتوان آن را به فروش رساند؟ وضعیت این سرمایه گذاری در ایران چگونه است؟
ü ما قصد داریم در این کارگاه آموزشی یک روزه شما را با مفاهیم مقدماتی علمی و اقتصادی جذابی چون بلاک چین، بیت کوین ، ماینینگ و فارم آشنا کنیم.
ü شک نکنید در آینده ای نزدیک کسانی که با این مباحث آشنایی داشته باشند فرصت های کاری بهتری در اختیار خواهند داشت.
ü افرادی که در این کارگاه قرار است این مباحث را آموزش دهند کسانی هستند که علاوه بر داشتن توانایی های علمی، در مباحث اقتصادی این موضوع جذاب نیز فعالیت های زیادی انجام داده اند.
این کارگاه قرار است با برنامه زمانبندی زیر اجرا گردد.
برنامه زمانبندی
عنوان |
زمان شروع |
زمان پایان |
مدرس |
معرفی کلیات کارگاه |
9:00 |
10:00 |
محمدرضا قادری |
زمان استراحت |
10:00 |
10:15 |
- |
ارزهای دیجیتال و بیت کوین |
10:15 |
12:00 |
مهندس شهبازی |
زمان ناهار و نماز |
12:00 |
13:00 |
- |
ماینینگ و فارم (استخراج بیت کوین) |
13:00 |
14:30 |
مهندس جدیدنوری |
زمان استراحت |
14:30 |
14:45 |
- |
معرفی بلاک چین |
14:45 |
16:15 |
مهندس اقبالی |
پنل پرسش و پاسخ |
16:15 |
17:00 |
همه اساتید |
سرفصل های هر بخش از کارگاه
1- ارزهای دیجیتال و بیتکوین:
1- آشنایی با مهمترین ارزهای دیجیتال – تاریخچه و تفاوت آن ها
2- فرصت ها و ریسک های ارزهای دیجیتال
3- سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال
4- سرمایه گذاری در ICO ها
5- چگونه ارز دیجیتال بخریم یا بفروشیم؟
6- تحلیل روندهای ارزهای دیجیتال (تحلیل بنیادی و تکنیکال)
7- معرفی استارت آپ های مبتنی بر بلاک چین
بیت کوین چیست؟
ü بیت کوین یک ارز دیجیتال است که در بستر فناوری زنجیره ی بلوکی عمل می کند. بیت کوین اولین بار در سال 2009 معرفی شد و عملا از سال 2011 گسترش یافت. طی سال های 2011 تا 2018 ارزش بیت کوین به بیش از 200 برابر رسیده است.
ü بیت کوین یک سیستم پرداخت جدید و یک شبکه توافقی است که یک ارز کاملاً دیجیتال را به وجود آورده است. بیتکوین اولین پیادهسازی مفهومی به نام "ارز رمز پایه" یا همان "ارز دیجیتال" است که اولین بار در سال 1998 معرفی گردید. این مفهوم، نوع جدیدی از پول است که برای کنترل تولید و تراکنشهای صورت گرفته روی آن، به جای یک مرجع مرکزی، از رمزنگاری استفاده شده است. اولین بار در سال 2009 مشخصات اولین بیتکوین و اثبات مفهوم آن توسط "ساتوشی ناکاموتو" مطرح شد.
ü در شبکهی بیتکوین با افرادی سروکار داریم که آنها را نمیشناسیم. بیتکوین را به زبان ساده باید یک "پایگاه دادهی به اشتراک گذاشته شده از تراکنشها" تعریف کرد که همهی کاربران شبکه می توانند به آن دسترسی داشته باشند.
ü اساس بیتکوین بر مبنای "رمزنگاری" استوار است و همین موضوع علت ماندگاری و رشد این سیستم شده است.
ü در سیستم بانکداری متمرکز که هم اکنون در تمام بانکها مورد استفاده قرار میگیرد، هر شخص با افتتاح حساب، موجودی خاصی دارد. در واقع بانک یک موجودی را به هر شخص نسبت داده و آن را در پایگاه دادهی خود ثبت میکند، اما در بیتکوین خبری از این موضوع نیست. موجودی هر فرد در زنجیرهی کدهایی ثبتشده که طی آن بیتکوینهایی را دریافت و ارسال کرده است.
ü در شبکهی بیتکوین با افرادی سروکار داریم که آنها را نمیشناسیم. بیتکوین را به زبان ساده باید یک "پایگاه دادهی به اشتراک گذاشته شده از تراکنشها" تعریف کرد که همهی کاربران شبکه می توانند به آن دسترسی داشته باشند.
ü مالک یک بیتکوین برای ارسال پول خود به دیگری باید کد تراکنش قبلی را به همراه کلید عمومی دریافتکننده هش (رمزنگاری) کرده و سپس کد هش شدهی حاصل را با استفاده از کلید خصوصی خود کدگذاری میکند.
1- کیف پول
کیف پول یک فایلی است که کلیدهای خصوصی مربوط به آدرس های بیتکوین ها را در خود ذخیره می کند که کاربر با استفاده از یک نرم افزاری که بر روی سیستم خود نصب کرده و یا از طریق مرورگر وب می تواند بیت کوین را از کیف پول خود به دیگری منتقل کند. بیت کوین قابل تقسیم به واحدهای کوچکتر می باشد. هر بیتکوین به واحدهای کوچکتر میلی بیت کوین، میکرو بیتکوین و ساتوشی قابل تقسیم است. با نصب کیف پول بر روی کامپیوتر یا موبایل، اولین ادرس بیت کوینی ایجاد می گردد. چهار نوع کیف پول الکترونیکی برای بیت کوین وجود دارد که عبارتند از: کیف پول همراه، کیف پول لپ تاپی کیف پل سخت افزاری کیف پول تحت وب.
2- نشانی بیت کوین
یک نشانی بیت کوین شامل یک رشته از حروف الفبایی و اعداد است که مقصد پرداخت را نشان می دهد و در زمان ارسال بیت کوین به آن نیاز است. درواقع نشانی بیت کوین کلید عمومی مالک کلید است که بهصورت یک رشته 32 کاراکتری متشکل از اعداد و سمبل ها و حروف کوچک و بزرگ انگلیسی می باشد.
3- کلید عمومی و کلید خصوصی
درواقع پول مجازی بیت کوین شامل دو قسمت است؛ کلید عمومی که شامل اطلاعاتی است که باید عمومی باشند( همان متادیتای تراکنشها) که اندازه آن 31 کاراکتر بوده و با عدد 1 یا 3 شروع می شود و کلید خصوصی که درواقع ماهیت پول را تشکیل می دهد و اندازه آن 51 کاراکتر بوده و با عدد 5 شروع می شود. به عبارت دیگر همه تراکنشها در بیت کوین با سیستم کلید عمومی و خصوصی انجام می شوند.
4- امضاء دیجیتال
در بیت کوین امضای رمزنگاریشده شامل یک ادرس بیت کوین و کلید خصوصی آن است با یکسری از عملیات های ریاضی به هم متصل شده اند که به کاربر اجازه می دهد تا مالکیتش را اثبات کند. وقتی نرم افزار بیت کوین نصب شده بر روی سیستم کاربر، یک تراکنش را با کلید خصوصی مناسب آن امضا می کند، تمام شبکه می توانند مطابقت آن امضا با بیت کوین هایی که خرج می شوند را ببینند که آیا امضا با ادرس بیت کوین همخوانی دارد؟ به هر حال هیچ راهی وجود ندارد که کلید خصوصی کاربر را حدس بزنند تا بیت کوین هایی را که به سختی به دست آورده است، به سرقت ببرند.
ü کسب و کار با بیت کوین
تعداد روز افزونی از کسب وکارها و افراد، از بیتکوین استفاده میکنند. این کسب و کارها ممکن است کسب وکارهایی بهصورت رو در رو با مشتری (B2C) باشد. بیتکوین اگرچه پدیدهای نسبتاً جدید بشمار میآید، اما بهسرعت رو به رشد است. با گسترده شدن کاربرد و نفوذ بیت کوین در بازار جهانی معاملات و حتی نفوذ به مراکز بورس کشورهای مختلف، پژوهش در این حوزه بسیار با اهمیت مینماید خصوصاً که پای بیت کوین به معاملات و خریدوفروش در صرافیها در داخل کشور نیز بازشده است. ابزارهای مالی جدید همچون بیت کوین ازجمله موارد قیدشده در دستور کار مراکز سیاست پژوهی، مجالس قانونگذاری و بانکهای مرکزی بسیاری از کشورهای جهان اند.
ü استقبال از بیت کوین
طبق امار منتشره تعداد کاربران بیت کوین از سال 2013(که حدود 90 هزار نفر بوده است) تا سال 2017( که 11 ملیون نفر شده است) حدود 100 برابر افزایش داشته است که این شیب تند می تواند خود دلیلی بر پذیرش بیت کوین از طرف مردم می باشد. این موضوع بهطور نمایی با کاربران بسیاری که روی بیتکوین کار میکنند، رشد کرده است. در پایان 2013، ارزش تمامی بیتکوین های در گردش بالغ بر 1.5 میلیارد دلار امریکا بود و ارزش بیتکوین هایی که روزانه مبادله میشد، به میلیونها دلار میرسید.
2- ماینینگ و فارم (استخراج بیت کوین)
1- ماینینگ به زبان ساده
2- سخت افزارهای ماینینگ از ابتدا تاکنون
3- معرفی چیپهای Asic مدرن
4- بسترهای ماینینگ – ماینر، ریگ، فارم، کانتینر و Pool
5- معرفی Pool های بزرگ دنیا
6- تحلیل سودمندی ماینینگ در کشورهای مختلف
7- آینده ماینینگ
ü ماینینگ چیست؟
ü هر کاربر شبکه میتواند تراکنشها را با استفاده از دستگاه های پردازشگری که برای این منظور ساخته می شوند و به آنها ماینر (Miner) گفته می شود، پردازش کرده و برای این کار، بیتکوین هایی را هم به عنوان پاداش کسب نماید. به این کار اصطلاحاً "استخراج (Mining)" میگویند. این موضوع موجب جلب مشتریان زیادی برای بیت کوین شده و یکی از جاذبه های بیت کوین است.
ü معدنکاوان یا ماینرها (Miner) کمک میکنند تا شفاف بودن و امنیت تراکنشها در شبکهی بیتکوین تامین شده و تقریبا امکان انجام هیچ تقلبی وجود نداشته باشد.
ü ایجاد فارم (Farm)
ü یکی از جاذبه های بیت کوین علاوه بر سهولت و اطمینان در مبادلات پولی و خرید کالا، ویژگی استخراج بیت کوین است که تحت عنوان ماینینگ مطرح شده و توسط دستگاه های "ماینر" انجام می شود. ماینرها بر اساس قدرت پردازشی خود می توانند بیت کوین استخراج کنند. مجموعه های بزرگی از ماینرها تشکیل یک " فارم " می دهند که توان پردازشی بالائی خواهد شد و به این ترتیب در زمان کوتاه تری بیت کوین بیشتری را استخراج می کند. به عبارت دیگر، استخراج بیت کوین تولید ثروت است. اما موضوع اصلی در برآورد اقتصادی استخراج بیت کوین ها، مصرف برق است. امروزه ایجاد فارم های بزرگ در مناطقی از جهان که برق ارزان تولید می کنند به یک تجارت پر سود تبدیل شده است. فارم ها می توانند علاوه بر استخراج بیت کوین، سرویس های پردازشی را به مشتریان نیز ارائه کنند. بنابراین صاحبان برق ارزان قیمت، میتوانند با ایجاد فارم های بزرگ، منافع بسیاری را به دست آورند.
ü برای بهره مند شدن از درآمدهای ناشی از بیت کوین، راه کارهای مختلفی وجود دارد. سرمایه گذاری ارزی یا ریالی برای خرید بیت کوین با هدف افزایش سرمایه، می تواند ساده ترین راه ممکن باشد. البته این روش نیاز به دوره ی زمانی طولانی تری برای سنجش بازار و نوسانات قیمت بیت کوین خواهد داشت تا مناسب ترین زمان برای خرید یا فروش بیت کوین ارزیابی گردد.
ü با ایجاد فارم (Farm) که مجموعه ای از دستگاه های ماینر در یک زیرساخت معینی است، می توان به تجارت پر سودتری دست یافت. ایجاد فارم می تواند با دو هدف صورت گیرد. 1- استخراج (ماینینگ) بیت کوین و 2- ارائه ی سرویس ماینینگ به مشتریان.
ü شبکهی بیتکوین هر لحظه شاهد ثبت شدن تراکنشهای متعددی است که در یک مجموعه تحت عنوان استخر تراکنشها (Transaction Pool) ذخیره میشوند، حال آنکه این تراکنشها هنوز تأیید نشدهاند. ماینرهایی که به دنبال دریافت بیتکوین بهعنوان پاداش هستند، تعداد مشخصی از تراکنشها را براساس زمان ثبت از این مجموعه انتخاب کرده و آن را در قالب یک بلوک به شبکهی بیتکوین پیشنهاد میدهند. زنجیره بلوکی، زنجیرهای از بلوکهای به هم متصل شده است که شمارهی بلوک قبلی در بلوک بعدی ثبتشده و امکان تغییر تقریبا غیرممکن است. بیت کوین در هر ثانیه تنها ظرفیت 7 تراکنش را دارد .
3- زنجیره بلوکی(بلاک چین)
1- فناوری بلاک چین چیست؟
2- آشنایی با Smart Contract ها
3- مفاهیم و کارکرد الگوریتم های رمزنگاری و توابع Hash
4- معرفی شبکه های نظیر به نظیر
5- بیت کوین و بلاک چین
6- الگوریتم ها و پروتکل های مورد استفاده در بیت کوین
7- استخراج و مفاهیم آن (سخت افزاری، نرم افزاری، محاسبات)
8- آشنایی با کیف پول ها و معرفی آن ها
9- امنیت در بیت کوین و کیف پول ها
ü بلاک چین چیست؟
ü شبکه بیتکوین، یک "دفتر کل عمومی" به نام "زنجیره بلوکی (Block Chain)" است که بین کاربران شبکه به اشتراک گذاشته می شود و شامل تمامی تراکنشهایی است که صورت گرفته و در حال انجام است.
ü زنجیره بلوکی را نباید یک شبکهی کامپیوتری در نظر گرفت، بلکه زنجیره بلوکی شبکهای است که روی شبکهی کامپیوتری به صورت توزیع شده ای مستقر شده است و از آن بهعنوان اینترنت نسل دوم نیز یاد میشود.
ü زنجیره بلوکی در ابتدا بهعنوان یک شبکه برای بیت کوین بود، اما امروزه توجه محققین را برای استفاده از آن در صنعت و تجارت به خود جلب کرده است.
ü زنجیره بلوکی یک قرارداد دیجیتالی است که بر اساس آن یک شخص (حقیقی یا حقوقی) می تواند به طور مستقیم یا به عبارتی به طور نظیر به نظیر با طرف دیگر معامله ای را صورت دهد.
ü زنجیره بلوکی، زنجیرهای از بلوکهای به هم متصل شده است که شمارهی بلوک قبلی در بلوک بعدی ثبتشده و امکان تغییر تقریبا غیرممکن است. بیت کوین در هر ثانیه تنها ظرفیت 7 تراکنش را دارد.
ü امروزه به دلیل اینکه زنجیره بلوکی هم از نظر عملکرد و هم از نظر امنیت، بسیار قابل اعتماد می باشد، مؤسسات مالی و بانکها نیز به استفاده از آن روی آورده اند.
ü استفاده های صنعتی و کاربردی بلاک چین
ü از فناوری زنجیره ی بلوکی می توان در موضوعات زیر استفاده کرد :
سیستم پرداختهای بینالمللی، سیستم سلامت، شبکه رسانه های اجتماعی، رای گیری، ثبت احوال، مالیات اینترنت اشیا، قرادادهای هوشمند و سیستم توزیع انرژی. به عنولن نمونه، شبکهی بلاکچین این قابلیت را در اختیار دارد که بهعنوان یک زیرساخت برای مدیریت مصرف انرژی مورداستفاده قرار گیرد. با استفاده از بلاکچین میتوان منابع انرژی را تعریف کرد و سپس برای هر کاربری اقدام به اندازهگیری و صدور فاکتور در کنار کنترل مصرف کرد. در کنار رویکرد نظارتی بر مصرف انرژی با استفاده از بلاکچین، کاربردهای دیگری نیز میتوان تعریف کرد که شامل تعریف مالکیت، انتقال به استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر در کنار موارد دیگر است.
ü امروزه متخصصان در حوزههای مختلف صنعتی، تجاری، سلامت و ... کاربردهایی برای بلاکچین تعریف کردهاند .استفاده از بلاکچین حتی به حوزهی اینترنت اشیاء نیز وارد شده است.
مدیر عامل شرکت طراحان سپهر آداک
تحلیل گر و مشاور در حوزه ارزهای دیجیتال و سخت افزارهای ماینینگ
مدیر لجستیک شرکت خانه آبی طرح نو
عنوان | شروع | پایان | |
---|---|---|---|
خوش آمد گویی و کلیات | ۹:۰۰ | ۱۰:۰۰ | |
استراحت | ۱۰:۰۰ | ۱۰:۱۵ | |
ارزهای دیجیتال و بیت کوین | ۱۰:۱۵ | ۱۲:۰۰ | |
ناهار و نماز | ۱۲:۰۰ | ۱۳:۰۰ | |
ماینینگ و فارم (استخراج بیت کوین) | ۱۳:۰۰ | ۱۴:۳۰ | |
استراحت | ۱۴:۳۰ | ۱۴:۴۵ | |
معرفی بلاک چین | ۱۴:۴۵ | ۱۶:۱۵ | |
پنل پرسش و پاسخ | ۱۶:۱۵ | ۱۷:۰۰ |