دکتر محمدمهدی علیشیری
عضو هیات علمی دانشگاه
موفقيت يك سازمان به صورت تصادفي رخ نميدهد و هر سازمان موفقي بر پايه مديراني توانمند و كارآمد شكل ميگيرد. با اين حال، بسياري از سازمانها برنامه مشخصي براي ساختن اين مديران ندارند
مديران، بيش از آنكه به دانش مديريت نياز داشته باشند نيازمند مهارتهاي مديريتي هستند و دانش مديريت تنها زماني به كار آنها ميآيد كه در راستاي تثبيت اين مهارتها به كار گرفته شود.
امروزه كمتر كسي در اهميت نقشي كه مديران در موفقيت سازمانها ايفا ميكنند شك دارد. همه ميدانند كه موفقيت يك سازمان به صورت تصادفي رخ نميدهد و هر سازمان موفقي بر پايه مديراني توانمند و كارآمد شكل ميگيرد. با اين حال، بسياري از سازمانها برنامه مشخصي براي ساختن اين مديران ندارند و براي يافتن يك مدير خوب چشم به شانس و اقبال دوختهاند. برخي ديگر از سازمانها نيز خود را با اين وضعيت وفق دادهاند و اساساً سطح انتظارات خود را از مديرانشان كاهش دادهاند. در نتيجه افراد زيادي وجود دارند كه صرفاً عنوان مدير را يدك ميكشند و نميتوانند نقشهاي مديريتي خود را بازي كنند. اين امر باعث شده است كه بسياري از سازمانها به دنبال يافتن راه حل مناسب براي اين امر باشند. برگزاري دورههاي متعدد آموزشي كه در آنها اساتيد صاحب نام دانشگاهي به تدريس ميپردازند سازوكاري است كه آنها براي حل اين مسئله برگزيدهاند. با اين حال، تجربيات گذشته نشان ميدهد كه اين اقدامات از توفيق چنداني برخوردار نبوده است. برخي از صاحبنظران، ضعف در محتواي رشته مديريت را علت اين امر ميدانند و معتقدند كه مديريت بيش از اينكه دانشي كاربردي باشد دانشي دانشگاهي است. اما آيا واقعا علت اين است و در مواجهه با اين مسئله چه بايد کرد؟
ما در مؤسسه رسا ريشه مسئله را در عدم درك صحيح از نيازهاي توسعه مديران ميدانیم. ما معتقديم كه تاكيد بيش از اندازه بر جنبه دانشي رشته مديريت و تدريس صرف نظريات و مفاهيم دانشگاهي باعث شده است كه سطح عمومي دانش مديريت در كشور توسعه پيدا كند اما فضا به گونهاي محدود شده است كه جاي كافي براي توسعه مهارتهاي مديريتي در نظر گرفته نشده است. مديران، بيش از آنكه به دانش مديريت نياز داشته باشند نيازمند مهارتهاي مديريتي هستند و دانش مديريت تنها زماني به كار آنها ميآيد كه در راستاي تثبيت اين مهارتها به كار گرفته شود. مهارتهاي متعددي براي مديران و كاركنان سازمانها وجود دارد كه به آنها اجازه ميدهد بدون استفاده از ابزارهاي فيزيكي سخت، عملكرد خود را بهبود بخشند. اين مهارتها را مهارتهاي نرم، مديريتي يا شايستگيهاي رفتاري مينامند.
عناوين متعددي براي مهارتهاي نرم وجود دارد در رسا معمولا آنها را در قالب موارد ذيل دستهبندي ميكنيم.
توسعه اين مهارتها، به چيزي فراتر از تدريس نياز دارد. به همين دليل ما الگويي متفاوت براي توسعه مهارتهاي نرم مديريتي و غير مديريتي داريم كه اجراي صحيح آن باعث ميشود كه مديران و كاركنان سازمانها مهارتهاي نرم مديريتي و غير مديريتي مورد نياز خود را پيدا كنند. شكل زير چارچوب مفهومي توسعه مهارتهاي نرم در موسسه رسا را به نمايش ميگذارد.
بر اساس مدل توسعه رسا، اقدامات زير براي توسعه شايستگيهاي مديران و كاركنان شما توصيه ميشود:
تمرینهای شبیه سازی موقعیت شغلی در موسسه مطابق با استانداردهای موسسات معتبر بین المللی برای توسعه شایستگیهای رفتاری طراحی شده و مورد استفاده قرار میگیرند. در هر تمرین یک موقعیت شغلی مشخص شبیه سازی شده است. مانند جلسه مذاکره یک یا چند جانبه یا تحلیل و تصمیم گیری فردی در مورد یک موضوع مبتنی بر دادههای پیچیده. تمرینها دارای جزییات زیاد و سناریوهای پیچیده هستند تا فضای شغلی کاملاً شبیه سازی شود، بعضی تمرینها نیازمند بازیگر جهت ایفای نقش مقابل مخاطب هستنند جزییات سناریوی بازیگران نیز از قبل طراحی شده و افراد انتخاب شده برای ایفای نقش کاملاً آموزش دیدهاند. تمرینها همچنین جزییات و راهنمای مفصلی برای مربیانی دارد که حین اجرای تمرین عملکرد مخاطبان را مشاهده و تحلیل میکنند، تا بتوانند بر اساس الگویی واحد و استاندارد به مخاطبان بازخوردها و راهنماییهای لازم را ارائه نمایند.
برای هر یک از سطوح شاغلین تمرینهایی متناسب سطح مخاطبین کارگاه استفاده خواهد شد این سطوح عبارتند:
همچنین تمرینها از حیث نحوه پیاده سازی در دسته بندیهای زیر قرار میگیرند:
عضو هیات علمی دانشگاه
موسسه
عنوان | شروع | پایان | |
---|---|---|---|
کارگاه بخش اول | ۸.۰۰ | ۱۰.۲۰ | |
کارگاه بخش دوم | ۱۰.۳۰ | ۱۳.۰۰ |