سیمینه آقاجانیان
مدرس برنامهریزی استراتژیک دانشگاه شریف
مدرس برنامهریزی استراتژیک دانشگاه شریف
مشاور ارشد موسسه «افرا»
چگونه «اهداف بلندمدت» در یک سمن (سازمان مردمنهاد یا خیریه) را به شکلی «واقعبینانه» ترسیم کنیم؟ تعریف و بازتعریف «چشمانداز» و «ماموریت» در یک سمن، طبق چه ملاکهایی باید انجام شود؟ یک سازمان مردمنهاد یا خیریه، در مواجهه با پیشنهادهای متعددی که برای انجام انواع پروژههای خلاقانه دریافت میکند، براساس چه ملاکی باید به برخی «آری» و به برخی «نه» بگوید؟ منابع محدود هر سمن، باید با کدام «اولویتبندی»، بر کدام «اهداف» و بر کدام «مسیر» متمرکز شوند؟
فرایند تدوین استراتژی میکوشد تا با ترسیم مسیر بلندمدت حرکت یک سازمان، فعالیتهای سازمان را جهتدهی کرده و میزان هدررفت منابع را به حداقل برساند. فرایند برنامهریزی استراتژیک، شامل تعیین جهتگیری مناسب برای تحقق چشمانداز مشخصشده از طریق تحلیل محیط خارج و فضای داخل سازمان است.
با این حال، مفهوم برنامهریزی استراتژیک بیشتر برای سازمانهای انتفاعی (مانند شرکتهای تجاری) آشناست و سازمانهایی که با محوریت سودآوری فعالیت نمیکنند، کمتر با فرایند تدوین استراتژی و نقش آن در موفقیت سازمان خود آشنایی دارند. امروزه مفاهیم مرتبط با تدوین استراتژی بلندمدت، برای سازمانهای عامالمنفعه نیز طراحی شدهاند و سازمانهای مردمنهاد و خیریه بسیاری در راستای هدفگذاری واقعبینانه و نیز طراحی مسیر هوشمندانه برای دستیابی به اهداف خود، از این مجموعه ابزارها استفاده میکنند.
در این ورکشاپ آموزشی، نحوه تدوین استراتژی برای یک سازمان مردمنهاد یا خیریه، در سطح کلان تشریح میشود تا به عنوان ابزاری سودمند، توسط این سازمانها استفاده شود.
برنامهریزی استراتژیک، چه اجزایی دارد؟ تصمیم استراتژیک چه ویژگیهایی دارد؟ استراتژی، چه تفاوتی با برنامهریزی بلندمدت دارد؟
2. چرا سازمانهای مردمنهاد به تدوین استراتژی بلندمدت نیاز دارند؟ چگونه میتوان حول یک استراتژی مشخص، همافزایی میان طیف وسیع ذینفعان یک سازمان مردمنهاد یا خیریه (مثل پرسنل موظف، نیروهای داوطلب، نیکوکاران، نهادهای دولتی مرتبط و نیز جامعه هدف) را، به حداکثر رساند؟
3. فرایند تدوین استراتژی بلندمدت برای یک سازمان مردمنهاد یا خیریه چه مراحلی دارد؟ در تدوین استراتژی، کدام تفاوتهای کلیدی بین سازمانهای مردمنهاد با شرکتهای انتفاعی وجود دارد؟
4. ابزارهای اصلی در فرایند تدوین استراتژی برای یک سازمان مردمنهاد یا خیریه، چه مواردی هستند؟ مدلهای کاربردی مختلف برای تدوین استراتژی سازمانهای مردمنهاد، چیست؟ در انتخاب از میان این ابزارها و مدلها، چه فاکتورهایی باید لحاظ شوند؟
زمان برگزاری:
جلسه اول: پنجشنبه 18 مهر ساعت 9 الی 13
جلسه دوم: پنجشنبه 25 مهر ساعت 9 الی 13
محل برگزاری:
تهران، شیراز جنوبی، ضلع غربی خیابان آقاعلیخانی، پلاک 42 طبقه دوم
1. مدیران ارشد و مدیران میانی سمنها (سازمانهای مردمنهاد یا خیریه)
2. مدیران و کارشناسان شرکتهای فعال در حوزه «مسئولیتپذیری اجتماعی» (CSR)
3. مدیران و کارشناسان سازمانهای «دولتی» فعال در حوزه کاهش فقر و نابرابری
4. نیکوکاران علاقهمند به وقف منابع مالی، در حوزههایی عامالمنفعه با «بیشترین اثربخشی»
5. محققان حوزه «سمنپژوهی» و «فقرپژوهی»
گواهینامه کلیه دورههای آموزشی موسسه مطالعاتی «حامیان فردا»، در 3 سطح A و B و C صادر میشود. درج یکی از این 3 سطح در گواهینامه، بر مبنای ارزیابی پاسخ شرکتکنندگان به دو تمرین کاربردی هر ورکشاپ است. این دو تمرین کاربردی در انتهای هر ورکشاپ مطرح شده و شرکتکنندگان باید براساس آموختههای خود، این تمرینات را بهطور مشروح پاسخ دهند.
موسسه مطالعاتی «حامیان فردا» در سال 1393 تاسیس و «بیانیه ماموریت» آن به این صورت تعریف شده است:
کاهش پایدار فقر و نابرابری،
از طریق توانافزایی کلیه افراد و سازمانهای دغدغهمند در این حوزه،
بهوسیله ارائه خدمات در قالب دپارتمانهای «تحقیقات»، «مشاوره» و «آموزش»
«دپارتمان آموزشی» این موسسه تا به امروز 34 ورکشاپ متنوع در حوزه توانافزایی سمنها (سازمانهای مردمنهاد و یا خیریه) طراحی کرده و بالغ بر 2500 نفر در تهران و 8 شهر دیگر کشور، در این ورکشاپها دانشآموخته شدهاند.
کسب اطلاعات تکمیلی و ارتباط با کارشناسان موسسه:
77944397 _ 021
برای اطلاعات تکمیلی و گفتگو با کارشناسان «دپارتمان آموزشی» موسسه، میتوانید در ساعات اداری با شماره زیر تماس بگیرید:
77944397 _ 021