معرفی تپش و اهداف آن
سازمان مردم نهاد توسعه پایدار شاهوار (به صورت مخفف: تپش) با هدف اصلی دستیابی به رشد و توسعه پایدار استان سمنان با همت جمعی از فعالان اجتماعی استان در سال 1400 شروع به فعالیت نمود.
بارزترین اهداف سازمان توسعه پایدار شاهوار (تپش) به شرح زیر است:
- بررسی ، تحقیق و شناسایی موانع و مشکلات فراروی رشد و توسعه استان و انعکاس آن به مسئولان و دستگاههای اجرائی استان .
- فراهم سازی زمینه اطمینان و باور در دارندگان سرمایه های مادی و فکری از طرق مختلف به جهت ایفای نقش موثر در رشد و توسعه استان
- بستر سازی برای برقراری ارتباط مناسب و موثر میان مراکز تصمیم گیری و اداری استان از یکسو و صاحبان فکر و اندیشه، کارشناسان و و موثران از سوی دیگر برای بررسی و رفع نواقص در ایجاد شرایط مناسب جهت رشد و توسعه استان .
- جذب و افزایش کمی تعداد اعضا جدید و توسعه کیفی توانمندیهای آنان برای شناسایی نخبگان اجتماعی با هدف تامین نیروی انسانی لازم برای رشد و توسعه استان
- کمک به صاحبان فکر و اندیشه و موثران حوزه رشد و توسعه، برای بالا بردن توان کاری آنان با ترکیب از افزایش انگیزه ، مشاوره و همراهی و اطلاعات لازم برای دستیابی به رشد و توسعه
- ایجاد بستر مناسب برای جلب و جذب سرمایه های مادی و معنوی با کمک سازمانهای بین المللی و افراد حقیقی یا حقوقی در خارج از کشور برای دستیابی به رشد و توسعه منطقه ای و ملی
وظایف و ماموریت های سازمان مردم نهاد توسعه پایدار شاهوار :
- آشنا کردن ، شناساندن و قوام بخشیدن به مفهوم رشد و توسعه پایدار در اذهان شهروندان با کمک رسانه های ارتباط جمعی محلی و استان و انتشار نشریات و مقالات علمی. (ارتقای سطح فرهنگی و اجتماعی)
- اجرا و نظارت بر طرحها و پروژه های تحقیقاتی ، مطالعاتی ، عملیاتی و مشاوره ای برای دستیابی به نتایج ذیل :
- زمینه سازی برای شناخت و نحوه به کار گیری تجهیزات و روشهای نوین علمی ، عملیاتی و خروج از حوزه های نابهره ور سنتی .
- شناسایی نیازهای واقعی بخشهای مختلف استان برای رونق بخشی و توسعه
- شناسایی فرصتهای بهبود و رونق و توسعه در جهت استفاده بهینه از منابع.
- ایجاد بستر لازم برای گروههای تخصصی جهت هرچه پویاترکردن برنامه های آنها در راستای توسعه استان
- مکان پردازش دقیق تر و واقع بینانه تر مسائل و مشکلات منطقه جهت انعکاس به مدیران و مسئولان دستگاههای مربوطه.
- ارائه راهکارهای ثمربخش و کاربردی آن از طریق هم اندیشی با صاحبان سرمایه ها (فکری – مادی ) جهت شناخت و استفاده از فرستهای بالقوه و بالفعل .
- فراهم نمودن زمینه مناسب آموزشی ، مشورتی و اطلاع رسانی برای علاقمندان به رشد و توسعه
- برنامه ریزی برای حلقه اتصال قراردادن سازمان مردم نهاد توسعه پایدار شاهوار میان مراکز تصمیم گیری و کارشناسان و صاحب نظران با موثران ، صاحبان اندیشه و ...
- کمک علمی به فعال کردن بخش مردمی و خصوصی در جهت تحقق اهداف برنامه های توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی کشور.
- شناسایی ایده های ثمر بخش و کمک به پرورش آنها برای رشد و توسعه استان ورفع مشکلات .
- برقراری ارتباط با هم ترازهای بین المللی برای جذب امکانات و منابع در راستای رشد و توسعه
- ایجاد و حمایت معنوی از گروه های تخصصی در بخش های مختلف
- انجام سایر فعالیتهایی که برای تحقق اهداف سازمان ضروری می باشند مانند ایجاد بانک اطلاعات کارهای ، برگزاری سمینارها و کنفرانسها و دوره های آموزشی
- کمک برای ساماندهی سرمایه های مادی و معنوی استان ، بمنظور تحقق اهداف توسعه پایدار استان
مرامنامه و رویکرد
این مرامنامه با بهرهگیری از تجارب سازمان های مردم نهاد کشور و اهداف سازمان تهیه و تدوین گردیده است و بنا به تشخیص اعضای محترم، میتواند مورد بازبینی قرار گیرد.
سازمان در راستای تحقق ماموریت و اهداف، خود را به رعایت اصول زیر پایبند میداند و از اعضای خود نیز انتظار دارد با رعایت آن، در راستای رشد و توسعه پایداری سازمان عمل کنند. اعضای سازمان اعم از هیئت مدیره، پرسنل و کلیه اعضا با عضویت در سازمان، متعهد و ملزم به رعایت آن میشوند.
*** لطفا به صورت دقیق و کامل مطالعه نمایید ***
فصل اول؛ رویکردهای کلی سازمان
سازمان مصمم است تا با استفاده مطلوب و بهینه از اندیشه و خلاقیت اعضای عزیز، در جهت وصول به اهداف زیر تلاش کند:
1) بسترسازی برای اعتلای جامعه
سازمان درصدد ایجاد بستری درجهت اعتلا بخشیدن به جنبههای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جامعه است. سازمان در راستای برپایی جامعه مدنی، مبتنی بر نهادینه نمودن قانون، عدالت اجتماعی، توسعه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی(توسعه متوازن) حرکت خواهد نمود. بررسی زمینه های پیدایش فساد، ستم، تبعیض، بیعدالتی و نقض حقوق مردم و ارائه راهکارهای مناسب جهت رفع آنها از دیگر اهداف سازمان است. همچنین سازمان نسبت به ارائه آموزش های عمومی و ترویجی و ارتقای سطح آگاهیهای جامعه برنامهریزی میکند.
2) بسترسازی برای مشارکت جامعه
سازمان در تلاش برای بسترسازی در جهت مشارکت عمومی اقشار مختلف جامعه به منظور استیفای حقوق سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی خود و مشارکت فعالانه در تعیین سرنوشت خود است.
3) تاکید بر اتحاد و وفاق
سازمان، اتحاد و وفاق را برای توسعه، امری ضروری می داند و تمام تلاش خود را برای ایجاد اتحاد و وفاق بین نخبگان، موثران، مسئولان و مردم بکار خواهد گرفت.
سازمان معتقد است اختلاف نظرها باید در فضایی مسالمت آمیز از طریق گفتگوهای منطقی و خردمندانه، با تکیه بر خرد جمعی و اشتراک های اصولی در جهت سربلندی ایران اسلامی حل و فصل گردد.
4) تاکید بر فرآیند علمی و شایسته سالاری
سازمان امکان تحقق آرمان های توسعه متوازن و پایدار را مطالبه گری مستمر و تحولات عمیق عرصه های مدیریتی و اداری در راستای فرآیندی علمی و ساز و کار مبتنی بر شایسته سالاری می داند. سازمان بر عقلانیت در مدیریت، ترویج خردورزی، تفکر و رویکرد علمی در مدیریت ها و فرهنگ عمومی تاکید دارد. سازمان برای انجام ماموریت خود مقید به استفاده از روشهای علمی و تجارب ارزشمند اعضا و سایر سازمانهای خیریه و مردم نهاد است. بهره گیری از رهیافت های علمی و جهانی و تطبیق و به کارگیری آنها متناسب با شرایط و نیازهای بومی از جمله برنامه های سازمان است.
5) نگاه بلند مدت و ریشهای به مسائل
سازمان اعتقاد دارد که نگاه ریشهای و رویکرد بلند مدت برای حل مسائل؛ اثربخشی بیشتری دارد از این رو حداکثر تلاش خود را برای ترویج این رویکرد به کار میبندد. اهتمام به ایفای نقش و مسئولیت اجتماعی سازمان در نقد و بررسی زمینه های مشکلات جامعه با رویکرد پیشگیرانه و آینده نگر و ارائه راهکارهای علمی جهت رفع آنها به مسئولان از برنامههای اصلی سازمان به شمار میرود.
6) تاکید بر اصول اخلاق حرفه ای و مسئولیت پذیری
کلیه فعالیتها، برگرفته از اصول علمی و اخلاق حرفه ای اعم از تکریم مخاطب، صداقت، تعامل، شفافیت، امانتداری، انصاف و بیطرفی است. سازمان تمام تلاش خود را بر خدمت به جامعه و پاسخگویی متمرکز مینماید. سازمان در تلاش است تا در حوزه فعالیت خود مسئولیتپذیری را سرلوحه کنشهای خویش قرار داده و در راستای ارائه خدماتِ هرچه فراگیرتر، گام بردارد.
7) اعتماد سازی، اعتماد متقابل
سازمان رمز موفقیت خود را ایجاد اعتماد متقابل بین اعضا و اعتماد سازی در بین سایر سازمانها و جامعه میداند و در این راه از هیچ تلاشی مضایقه نخواهد کرد.
8) شفاف سازی و پاسخگویی
عملکرد و تصمیم گیریهای سازمان برای کلیه اعضای آن شفاف بوده و سازمان خود را ملزم به ارائه کامل و بی تبعیض اطلاعات و پاسخگویی به اعضا میداند. انعکاس و ارائه نظرات کارشناسی و تصمیمات مهم سازمان از طریق رسانه ها به مردم و یا مکاتبات اداری به مسئولان اجرایی از دیگر رویکردهای سازمان است.
9) هویت اجتماعی، ارزش افزوده اجتماعی و ارتباط همدلانه
سازمان اعتقاد دارد که با همدلی و تلاش دلسوزانه تک تک اعضا قادر است که برای خود به عنوان نماینده مطالبه گر مردم، هویت اجتماعی ایجاد نماید که درنتیجه سازمان قادر به تولید حداکثر ارزش افزوده اجتماعی و تقویت سرمایه- اجتماعی خود باشد.
10) فعالیت جمعی با تاکید بر عقلانیت و خردورزی
سازمان اعتقاد دارد که کار جمعی و تشکلی مزایای غیر قابل انکاری برای بهبود معضلات اجتماعی دارد لذا به فرهنگ تشکلگرایی و جمع گرایی با تاکید بر عقلانیت و خردورزی معتقد است.
11) تشویق به فعالیت، ایفای نقش، دوری از انفعال
سازمان برای اثربخش بودن؛ نیازمند نیرو و تفکر تک تک اعضای خود است. از این رو اعضای خود را به ایفای نقش موثر، سازنده و مسئولانه و دوری از انفعال در فضای اجتماعی کشور تشویق میکند.
12) عمل در چارچوب قانون
کلیه مسائل و اهداف مدنظر سازمان، در چارچوب قوانین رسمی و مصوب جمهوری اسلامی ایران پیگیری میشوند. سازمان تمام تلاش خود را برای اجرای کامل قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بدون ترجیح هر یک از اصول به دیگر اصل ها بکار خواهد بست.
13) تاکید بر عدم تبعیض
از منظر سازمان همه شهروندان در مقابل قانون باهمدیگر برابرند و هیچ عاملی اعم از جنس، نژاد، قوم، مذهب و جایگاه اجتماعی سبب برتری افراد بر یکدیگر نخواهد بود. سازمان قائل است که باید همراهی همه شهروندان به دور از هرگونه تبعیض قومیتی، ملی، نژادی یا مذهبی و... به فعالیت بپردازد و فقط دستیابی به اهداف عالی سازمان را مدنظر قرار دهد.
14) استقلال از دولت و نهادهای شبه دولتی
سازمان به عنوان تشکلی مردم نهاد، خود را از دولت و نهادهای دیگر مستقل میداند، در عین اینکه به تعامل و همکاری سازنده با آنها اعتقاد دارد. مشارکت و همکاری با دیگر سازمان های مردم نهاد و ارگانهای دولتی یا خصوصی در سطح منطقه ای، استانی و کشوری در جهت نیل به اهداف از برنامههای سازمان به شمار میرود.
15) عدم فعالیت سیاسی
سازمان به هیچ وجه فعالیت سیاسی نخواهد داشت. هیچ یک از اعضای سازمان نیز حق فعالیت سیاسی با بهره گیری از نام سازمان به هر نحو (مستقیم و غیرمستقیم) را نخواهند داشت. درصورت ورود اعضا به مسائل سیاسی، باید کلیه اقدامات ایشان، از فعالیتهای مرتبط با سازمان تفکیک گردد و نباید در هیچ کدام از شیوههای اطلاع رسانی ایشان(رسانه های مجازی و مکتوب، بروشورها و یا هر نوع دیگر) تصاویر، ویدئوها یا هر چیز دیگری دال بر فعالیت در سازمان وجود داشته باشد.
· نظر به اهمیت ارائه اطلاعات دقیق به سازمانهای مرتبط با انتخابات، ثبت اطلاعات فعالیتهای انجام شده افراد در برگه های محرمانه و یا فرم های اداری سازمانی انتخابات که به معرض دید عموم نمی رسد مشکلی ندارد.
· اعضای هیئت مدیره و صاحبین مناصب رسمی در سازمان (پستهای سازمانی و هر آنچه بعدا افراد را به عنوان نماینده سازمان معرفی مینماید)، درصورت اخذ تصمیم به شرکت در انتخابات (انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، انتخابات مجلس شورای اسلامی)، بایستی حداقل یکسال قبل از انتخابات، از عضویت در هیئت مدیره یا پستهای سازمانی و مانند آن استعفا دهند.
16) رعایت اصول در امور مالی
· شفافیت مالی، اصل اساسی فعالیت های مالی سازمان خواهد بود.
· کمک های مردمی و خیریه منبع اصلی تامین مالی سازمان خواهد بود. (برای هرکدام از حامیان در ابتدا توضیح داده خواهد شد که در صورت لزوم کلیه اطلاعات مربوط به کمک های مالی به سازمان به طور کامل در اختیار مراجع ذیربط کشور بنا به درخواست قرار خواهند گرفت.)
· منشاء همه کمک ها به سازمان (از طرف اشخاص حقیقی و حقوقی) بطور روشن و قابل پیگیری است به نحوی که هر کسی قادر است آن ها را بررسی نماید. در صورت درخواست اهداکننده مبنی بر مطرح نشدن نام و هویت، موضوع لحاظ خواهد شد.
· سازمان به عنوان یک سازمان مردم نهاد در راستای اهداف تاسیس خود، در هیچ فعالیت تجاری بعنوان یک بنگاه اقتصادی فعالیت نخواهد داشت.
· سازمان، منابع مالی خود را فقط برای پیشبرد اهداف که از طریق مصوبات هیئت مدیره إحصاء خواهد شد صرف خواهد نمود.
· سازمان هرسال از طریق شرکت های مستقل حسابرسی شده و نتایج شامل تراز مالی در سایت سازمان منتشر شده و قابل دسترسی همگان خواهد بود.
· اقدامات مالی سازمان تابع مقررات مالی کشور جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
فصل دوم؛ رویکرد اعضای سازمان
کلیه اعضای سازمان تلاش مینمایند تا اصول زیر را رعایت نمایند:
1) کنار گذاشتن سلایق و مسائل شخصی در فرآیندها و انجام امور سازمان و فعالیت دقیقا بر اساس آیین نامه ها، مرامنامه و اساسنامه سازمان؛ اولویت بسیار مهم همه اعضا است. اعضای محترم سازمان متعهد میشوند به اساسنامه سازمان، سیاست ها و مقرراتی که به تصویب هیئت مدیره سازمان میرسد پایبند باشند.
2) اعضا به این امر واقف هستند که تنها مسائلی در سازمان مورد بررسی و پیگیری قرار میگیرند که مشکل و معضل بخش قابل توجهی از مردم را حل نموده یا برای بخش قابل توجهی از مردم اثر مثبت داشته باشد. لذا به هیچ عنوان مسائل شخصی و خصوصی افراد – در هر پست و مقامی – توسط سازمان و ارکان مختلف آن مورد رسیدگی قرار نمیگیرد و تنها به خود ایشان مرتبط است. اعضا به هیچ وجه و در هیچ عنوان یا قالبی نباید از سازمان بابت مسائل شخصی خود استفاده نمایند.
تأثیر ندادن روابط عاطفی، منافع شخصی، صنفی و یا مادی و سیاسی و ملاحظات دیگر، در امور مختلف علمی و اجتماعی سازمان موضوع بسیار مهمی است که کلیه اعضا متعهد به رعایت آن هستند.
3) هیچ یک از اعضای سازمان حق اظهار نظر به جای سازمان را نداشته و نقطه نظرات سازمان فقط و فقط از طریق مجاری رسمی آن اعلام میشود. ( شیوه نامه دقیق اظهار نظر سازمان را هیئت مدیره مشخص خواهد نمود)
4) کلیه فعالیتهای اعضا با ﻣﻘﺎﺻد ﺧﯿﺮﺧﻮاﻫﺎﻧﻪ و به صورت کاملا داوطلبانه اﻧﺠﺎم ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ. اعضا، ﻫﯿﭻﮔﻮﻧﻪ ﺣﻘﻮق، ﻣﺰاﯾﺎ و ﺣﻖاﻟﺰحمهای در ازای اراﺋﻪ ﺧﺪﻣﺎت، درﯾﺎﻓﺖ ﻧﺨﻮاﻫﺪ ﮐﺮد. (درصورت تایید هیئت مدیره، امکان اهدای هدایا در حد متعارف وجود دارد.)
5) اعضا متعهد می شوند که به هیچ عنوان از اطلاعات سازمان استفاده شخصی نمیکنند. خارج کردن و استفاده کردن از این اطلاعات اکیدا ممنوع می باشد و پیگرد قانونی دارد. پرهیز از فاش کردن اسرار سازمان، حفظ و صیانت از اطلاعات سازمان حتی در صورت اخراج از سازمان وظیفه مهم همه اعضا به شمار میرود.
6) سوء استفاده نکردن از منصب و اختیاراتی که در سازمان به اعضا اعطا میشود اولویت رفتاری همه افراد است.
7) اعضا به هیچ عنوان در فعالیتهای سیاسی مغایر با اساسنامه سازمان شرکت نخواهند کرد. (به عنوان عضو سازمان نباید هیچگونه فعالیت سیاسی انجام شود) درصورت نقض این مورد، سازمان حق دارد تا در دفاع از هویت خود، اقدامات لازم را انجام دهد.
8) عدم تبعیض و پرهیز از رقابت و مقایسه در فعالیت های داوطلبانه از رویکردهای مهم اعضا است.
9) اعضا تلاش میکنند تا با احساس انجام وظیفه؛ نسبت به مسئولیتی که داوطلبانه بر عهده گرفته اند عمل کنند. احساس مسئولیت متقابل اعضای سازمان نسبت به یکدیگر و انعکاس موارد نقض مقررات اخلاق حرفه ای به مسئولین سازمان از دیگر تعهدات اعضا به شمار میرود.
10) رعایت نظم ، وقت شناسی، انعطاف در فعالیت ها و برنامه های سازمان، برقراری اعتدال میان شغل ، خانواده و فعالیت داوطلبانه مورد نظر کلیه اعضا قرار خواهد داشت.
11) احترام به حقوق شهروندی و آگاه نمودن شهروندان از حقوق خود از دیگر مسئولیتهای اعضا به شمار میرود.
12) استفاده از پوشش مناسب در فعالیت های سازمان مورد توجه کلیه اعضا خواهد بود.
13) رعایت بهداشت فردی و اصول اخلاقی، پرهیز از غیبت، دشمنی، شایعه سازی، خبرچینی، دروغ، تهمت، توهین، تبعیض، تخریب عمدی محیط زیست، رعایت شأن و جایگاه اجتماعی سازمان و پرهیز از کارهایی که باعث تخریب وجهه و سلب اعتماد از سازمان می گردد؛ خوش رویی نسبت به اعضا، مراجعان، شهروندان و خانواده، از اصول اساسی و مهم در رفتار اعضا محسوب میشود.
14) پرهیز از اسراف منابع و اموال سازمان و حساسیت کامل نسبت به منابع سازمان وظیفه هر یک از اعضای سازمان است.
15) کلیه اعضا حق اظهارنظر و ارائه پیشنهادات و انتقادات در مورد مسائل مختلف را خواهند داشت؛ لذا شنیدن انتقادات، نظرات و پیشنهادات دیگر اعضا و همهی شهروندان بدون دلخوری و ناراحتی، همراه با رعایت احترام و ادب، عدالت و انصاف در بیان نقدها، اصل بسیار مهم به شمار میرود. اعضا به این اصل باور دارند که تشویق به بیان نظرات انتقادی و ایجاد فضای انتقادپذیری؛ موجب رشد و تعالی سازمان خواهد شد. اعضای سازمان حق دارند در مواردی که منافع جامعه ایجاب میکند، اصلاح قوانین و مقررات را پیشنهاد نمایند.
16) اعضای سازمان در جهت بهرهگیری و ارتقای فرصتها و ایفای مسئولیتها تلاش میکنند با در اختیار قرار دادن دانش و تجربیات خود در امور مختلف (فرهنگی، علمی، اجتماعی، اقتصادی، حقوق شهروندی، محیط زیستی و ...) به دیگر اعضا و مسئولین سازمان، یاریگر سازمان در تحقق اهداف آن باشند.
17) خودداری از اظهارنظرهای نسنجیده، دادن نسبتهای ناشایست به افراد، گفتار توهین آمیز و پخش شایعات اختلاف برانگیز در مورد اعضاء و همکاران در هر شرایطی، جزو وظایف مهم اعضا به شمار میرود.
18) امانتداری، رعایت انصاف و دوری از تعصب نسبت به اعضاء، همکاران در مناسبات فردی و اجتماعی در هر زمان و هر موقعیت، مورد توجه اعضای محترم سازمان خواهد بود.
19) تحقیق، نوآوری، اصلاح افکار نادرست، غلبه بر نادانی و جهل، به عنوان یکی از متعالی ترین اهداف بشریت مورد تاکید اعضای محترم سازمان خواهد بود.
20) ارزشگذاری به علم و تجربه و استفاده از روشهای علمی، عقلانی و دانش روز در انجام فعالیتها، رویکرد اعضای محترم خواهد بود.
21) حضور فعال در فعالیتهای سازمان و ایفای نقش موثر در تصمیمسازیها و تصمیمگیریها مورد تاکید اعضای سازمان است.
22) مطالعهی کتاب، روزنامه و سایر منابع جهت بالابردن سطح آگاهی رویکرد بسیار مهم اعضا محسوب میشود.
23) تلاش در جهت ارتقا و گسترش صلح و دوستی میان شهروندان مورد توجه اعضای محترم سازمان خواهد بود.
24) احترام به قانون و رعایت دقیق مقررات قانونی در زمینه فعالیت سازمان و سایر حوزههای فردی و اجتماعی مورد تاکید اعضا است.
25) مسئولیتپذیری و پاسخگویی متقابل همه اعضای سازمان نسبت به وظایف و تکالیف خود و تعهدی که به سازمان دارند، مورد توجه همه اعضای محترم خواهد بود.
26) اعضای محترم سازمان، نظارت و ارزیابی درست از فعالیتهای سازمان جهت بهرهگیری مناسب از فرصت ها و منابع و بهبود فعالیتهای سازمان اهتمام خواهند داشت.
27) کمک در برگزاری سمینارها، کنفرانسها و همایشهای مرتبط با توسعه و رشد فرهنگی، علمی و اجتماعی و اقتصادی جامعه
نکته مهم
سازمان این حق را دارد تا درصورت نقض هرکدام از مفاد مرامنامه توسط اعضا (که موافقان آن به شمار میروند)، به دلیل اظهار دروغ و خیانت در امانت، رسماً بیانیه علیه فرد نقضکننده صادر نماید.